Rijbewijs Vrachtwagen: opgelet

Terug naar overzicht

Rijbewijs code 95: bijscholing vereist of niet?

Het Koninklijk Besluit van 4 mei 2007 geeft vrachtwagenbestuurders die hun rijbewijs behaalden voor 15 september 2009 automatisch tijd tot 9 september 2016 om een verplichte bijscholing te volgen. De bijscholing van 35 uur moeten zij volgen bij daarvoor erkende instituten. Het attest van vakbekwaamheid moeten zij voorleggen op hun gemeentehuis.

Die periode loopt binnenkort ten einde. Maar niet alle bestuurders hebben de bijscholing al gevolgd. Nu is de vraag dus wat er gebeurt. Dat hangt af van de rol van de bestuurder:

Is de bestuurder een beroepschauffeur?

Dan vervalt het rijbewijs effectief op 10 september 2016. Daarnaast riskeert hij bij wegcontroles fikse boetes en de intrekking van zijn rijbewijs. Ook buitenlandse bestuurders moeten in hun thuisland een opleiding volgen en hun Code 95 laten verlengen.

Is transport slechts een bijkomende taak van de bestuurder?

Bijvoorbeeld omdat hij met vrachten naar klanten of werven rijdt om daar de grondstoffen te verwerken? Dan moet hij niets doen want de vakbekwaamheid is niet van toepassing voor bestuurders van:

voertuigen waarvan de maximaal toegestane snelheid niet hoger is dan 45 km/u;
voertuigen toegewezen aan de diensten van de strijdkrachten, de civiele bescherming, de brandweer en de machten belast met de openbare orde of onder controle ervan;
voertuigen die testen op de weg ondergaan met het oog op een technische verbetering ervan, een herstelling, een onderhoud, alsook nieuwe of omgebouwde voertuigen die nog niet in het verkeer werden gesteld;
voertuigen die worden aangewend in geval van nood of toegewezen aan reddingsopdrachten;
voertuigen die gebruikt worden voor het niet-commerciële vervoer van goederen met privé-doeleinden;
voertuigen of een combinatie van voertuigen die gebruikt worden voor het vervoer van materieel, apparatuur of machines bestemd voor de bestuurder in de uitoefening van zijn beroep en op voorwaarde dat het besturen van het voertuig niet de hoofdactiviteit is van de bestuurder.

Het rijbewijs zelf vervalt niet, maar wordt beperkt tot de hierboven vermelde voertuigen en activiteiten. 

BV VERZEKERINGEN NV (FSMA 023657 A) - Prof Rubbrechtstraat 68, 8972 ROESBRUGGE - Disclaimer - Privacyverklaring
website door chilli.be